زعفران زینت سفره های ایرانی است. عطر بی نظیر و رنگ چشمنواز زعفران ایرانی همیشه یادآور غذاهای فوق العاده ی سرزمیمان است. ایران سابقه ی طولانی در تولید و صادرات زعفران به کشور های دیگر جهان داشته است و زعفران ایرانی جایگاه خوبی در میان مردم دنیا دارد. اما فرایند آماده سازی زعفران از کاشت تا برداشت زعفران و بسته بندی و فروش آن کار ساده ای نیست. تشخیص انواع زعفران و خرید نوع مرغوب آن دارای نکات به خصوصی است. با ما همراه باشید تا با انواع زعفران آشنا شوید و نکات خرید زعفران خوب را بدانید.
زعفران یا زَرپَران (نام علمی: Crocus sativus) گیاهی است از تیرهٔ زنبقیان، سردهٔ زعفران که به عنوان ادویه در آشپزی کاربرد دارد. کلاله و خامه زرشکی رنگ گل زعفران جمعآوری و خشکانده میشود، و از آن برای چاشنیزنی و رنگ دهی غذاها استفاده میشود. زعفران سال هاست که به عنوان گرانبهاترین ادویه جهان بر حسب وزن شناخته میشود، و قیمتی نزدیک به ۵۰۰۰ دلار آمریکا به ازای هر کیلوگرم دارد.
به طور کلی آماده سازی زعفران شامل سه فرآیند کاشت، داشت و برداشت است. برداشت مهم ترین فرآیند آماده سازی زعفران است. عوامل مهمی در کاشت زعفران موثرند. از جمله خاک و آب و هوای مناسب. کشور ما مشمول این دو شرط اصلی کاشت زعفران میباشد. اما برداشت زعفران چیست؟
بعد از انجام تمام مراحل کاشت و داشت که شامل آمادگی زمین، آبیاری، مراقبتهای حین رشد و کوددهیها است، زمان برداشت زعفران خواهد رسید. برداشت زعفران یکی از پرزحمتترین مراحل آن است. هیچ ماشین مکانیکی در این فرآیند نمیتواند کمککننده باشد و تمام مراحل به صورت دستی و با حضور خود انسان انجام خواهد شد. به همین خاطر، حساسیت زیادی دارد. برای داشتن یک محصول خوب و باکیفیت بهتر است کشاورزان در زمان جداکردن گل از کلاله سرعت عمل نشان دهند.
محلی که جداسازی در آن انجام میشود هم باید کاملا تمیز و بهداشتی باشد. ادامه مطلب
معرفی انواع زعفران
زعفران گونه های متفاوتی دارد. شناخت انواع آن به شما کمک خواهد کرد تا خرید مناسبی داشته باشید.
به طور کلی گیاه زعفران به پنج نوع تقسیم میشود:
- نگین
- سرگل
- پوشال
- دختر پیچ
- سفیدی (ریشه یا خامه)
بهترین نوع زعفران، زعفران نگین است . این نوع زعفران در سراسر دنیا طرفدار دارد. زعفران نگین ویژگیهای مخصوص با خودش را دارد که آن را از سایر انواع زعفران جدا میکند. کلالههای زعفران نگینی کاملا از هم جدا هستند و انتهای آنها به هیچ عنوان سفید یا شیری رنگ نیست. در واقع زمانی که به زعفران نگین نگاه میکنید دسته سرخ و زیبایی از زعفران یکدست را میبینید. همچنین این نوع زعفران هیچگونه فرخوردگی ندارد و به صورت صاف هستند. برای مطالعه ی بیشتر کلیک کنید.
نکات مهم در خرید زعفران
تجارت و استفاده از زعفران بیش از سههزار سال است که زعفران به یک چاشنی، عطردهنده، رنگدهنده و داروی کلیدی تبدیل شدهاست. زعفران به عنوان یکی از گرانقیمتترین گونهها بر اساس وزن، شامل کلالههایی است که از گلهای زعفران گسترش یافته رویشی خارج میشوند. طعم تلخ «رشتهها» ی خشکشده حاصل و عطر یونجه مانند آنها موجب شناساییشان میشود. زعفران در حیات وحش ناشناخته است؛ احتمالاً خودرو و از گونه زعفران تزیینی میباشد که ریشه آن به کرت یا آسیای مرکزی بر میگردد. زعفران متعلق به جنوب غربی آسیا بوده و در ابتدا در منطقهای از یونان امروزی کشت شدهاست.
دانستن نکات مهم خرید زعفران به شما کمک میکند تا بهترین زعفران را تهیه کنید. سه نکته ی مهم که در هنگام خرید زعفران باید به آن توجه کنید به شرح زیر است:
- نخهای زعفران (کلالهها) همه قرمز رنگ هستند (رنگهای دیگری مثل نارنجی یا زرد مربوط به کلالهی زعفران نیست).
- وقتی نخها را لمس میکنید، نخها باید کاملاً خشک و شکننده باشند.
- عطروبوی زعفران قوی و تازه است. وقتی زعفران واقعی را روی زبان خود میگذارید طعمی تلخ خواهد داشت. اگر طعم شیرینی حس کنید احتمال تقلبی بودن آن زیاد است.
نکتهی بعدی که در خرید زعفران باید در نظر داشته باشید قیمت زعفران است. قیمت بالای زعفران همیشه نمیتواند ضامن کیفیت و اصالت محصول باشد. به عبارت دیگر، قیمت زعفران به میزان برداشت در کشور مبداء و تعداد واسطههایی که قبل از رسیدن به دست شما در آن دخالت داشتهاند هم بستگی دارد. برای مطالعه ی بیشتر درباره ی نکات خرید زعفران به این لینک مراجعه کنید.
- ۹۹/۱۲/۱۹